Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

William Shakespeare

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

William Shakespeare je zcela jistě nejslavnějším ze všech anglicky píšících spisovatelů. Jeho básně a divadelní hry obsahují tolik bohatství, že v nich každá generace nachází nový význam.

Shakespearova literární kariéra trvala přibližně dvacet let, od roku 1592 do roku 1612 a zažila vládu dvou panovníků – královny Alžběty I. A krále Jamese I. Během tohoto období napsal Shakespeare dvě dlouhé výpravné básně, řadu sonetů a především 37 divadelních her.

William Shakespeare byl pokřtěn ve farním kostele ve Stratfordu nad Avonou 26. dubna 1564, takže se pravděpodobně narodil o jeden nebo dva dny dříve. Jeho otec byl úspěšným výrobcem rukavic a krátce po narození Williama se stal starostou města.

V roce 1582 se Shakespeare oženil s Anne Hathaway, která tou dobou už čekala dítě. Později měl Shakespeare dvě dcery, Susannu a Juditu a syna Hamneta, který v jedenácti letech zemřel.

V roce 1592 se Shakespeare objevuje v Londýně. Po několik další let se věnoval psaní komedií a historických her. Z tohoto období (asi z roku 1595) pochází jeho nejslavnější tragedie „Romeo a Julie“.
Většina jeho raných děl - např. Marná lásky snaha a Sen noci svatojánské – působí velmi mladě a svěže. Ale zrození Venuše je již předzvěstí černých komedií.
Za vlády krále Jamese I. Vystupoval Shakespeare se svým spolkem často na královském dvoře. Stal se velmi úspěšným dramatikem a jeho hry byly velmi žádané. Přesto právě v tomto období napsal svá nejhlubší a nejtemnější díla jako Hamlet, Othello, Král Lear, Macbeth nebo Antonius a Kleopatra. Tyto hry zobrazují tak ponurou stránku života a zoufalství, že je pravděpodobné, že Shakespeare sám se musel při jejich psaní potýkat s nějakou vlastní osobní krizí.

Okolo roku 1610 odchází Shakespeare do Stratfordu na odpočinek. Zemřel 23.dubna 1616, což byl pravděpodobně zároveň den jeho 52. narozenin. Jeho hry byly shromážděny a vydány dvěma jeho hereckými kolegy. Tím byly zachráněny pro budoucí generace.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT